En studie om kvinnelige sopplukkere i Zambia

Practical info

Date: 13.04.23

Time: 19:00 - 20:00

Address: Quality Hotel Prinsen, Kongens gate, Trondheim, Norge

Hosting society: Trondheim sopp- og nyttevekstforening

Region: Trøndelag

Free slots: 28

Price from: Gratis

The event is closed for registration

Hør Mai Løvaas` spennende foredrag om soppsanking i Zambia

Zambia er et soppelskende land. Overalt hvor man drar har folk et forhold til ‘boa’ som de kaller det, og når regnsesongen setter i gang bugner markeder og salgskurver langs veiene av sopp i alle farger og størrelser. Mai Løvaas dro inn i landsbyene i de ektomykorrhiza-rike miomboskogene i Zambia og intervjuet kvinnelige sopplukkere som en del av masteroppgaven sin i global helse.

I Zambia er det kvinnene som formidler soppkunnskap som en muntlig tradisjon, og barna læres opp fra en tidlig alder. De kvinnelige sopplukkerne har veldig god kunnskap om hva de kan spise og ikke, hvilke trær soppene vokser med, og hvordan man beveger seg i et terreng hvor det ofte er slanger og andre dyr. I regnsesongen er sopp en viktig matkilde, og flere typer kjuker brukes til medisinske og helsemessige formål. Kvinnene sier også at de gjerne drar og plukker sopp selv om de ikke behøver mer, og at når de er ute i soppskogen glemmer de problemene sine. Soppsesongen er noe de ser fram til.

I dette foredraget vil du få lære om soppkulturen i Zambia og hvordan soppsesongen der ser ut, med risker, kremler, kantareller og fluesopper i fleng. Bli kjent med verdens største spiselige sopp; Termitomyces titanicus, stor som en paraply er den dyrket fram av termitter og en meget ettertraktet matsopp.

Mai Løvaas har bodd i California i 18 år og har gått på San Francisco State University og Berkeley Herbal Center, hvor hun har studert planter, sopp og økologi, tradisjonell medisin og helse. For fire år et halvt år siden kom hun tilbake til Norge, og tok en master i Global Helse ved NTNU. Hun er interessert i etnomykologi, sanking, urfolkskunnskap og folkehelse. Hun er soppsakkyndig og medlem av Trondheim Sopp og Nyttevekstforening.

Medlemmer har gratis adgang, for andre er prisen kr 200. For å få medlemsprisen må man være innlogget ved påmelding.

Har du lyst til å bli medlem, kan du melde deg inn her:
Medlemskap | Norges sopp- og nyttevekstforbund (soppognyttevekster.no)

Oppmøtedetaljer

Prinsen hotell, inngang fra Kongensgata